Logo Universiteit Utrecht

ICT Introductie Geesteswetenschappen

Computergebruik

Hieronder vind je informatie over de verschillende computers, besturingssystemen en netwerkvoorzieningen in de computerleerzalen (CLZ) van Kromme Nieuwegracht 80.
Veel software op deze computers is ook beschikbaar in My Workplace.

Windows

Beschikbaarheid

Alle pc’s in de instructieruimtes 0.07, 0.12, 0.13, 1.08, 1.13, 1.14, de werkgroepruimtes 0.09, 0.10, 0.11 en de stilteruimte 1.15 zijn voorzien van Windows.

Inloggen

Je kunt inloggen op de Windows pc’s met je Solis-id. Als de computer onder Windows is gestart, dien je op Ctrl+Alt+Del te drukken. Er verschijnt dan een inlogscherm waar je je username en password moet intypen. Het domein waar je op dient in te loggen heet SOLISCOM en staat al geselecteerd. Na het inloggen heb je de beschikking over software (in de mappen Microsoft Office en Standard Applications) en specifieke cursussoftware (in de map Courses) die toegankelijk is mits je voor een bepaalde cursus staat ingeschreven.

Ctrl + Alt + Delete

Met de toetscombinatie Ctrl + Alt + Delete krijg je een op de desktop 3 keuzemogelijkheden:

 • Cancel: Hiermee keer je terug naar de oude situatie, zonder dat je iets hebt gewijzigd.
 • Shut Down: Met de optie Shut Down sluit je Windows af, maar we willen je vragen deze optie niet te gebruiken. De optie Log Off werkt namelijk sneller, wat vooral handig is voor de student die na jou op dezelfde computer werkt.
 • Log Off: Voor het afsluiten van Windows kun je gebruik maken van de optie Log Off. Hiermee sluit je jouw netwerktoegang af, zonder dat Windows wordt afgesloten. Zo heeft degene die na jou achter die computer plaatsneemt geen toegang tot jouw gegevens, maar is het niet nodig om de computer helemaal opnieuw op te starten.

De opties “Change Password“, “Lock Computer” en “Task manager” zijn niet toegankelijk.

Log altijd uit als je klaar bent met de computer!

Account geblokkeerd

Een account kan geblokkeerd worden wegens achterstallige betaling van collegegeld. Neem contact op met de Studentenservice (tel. 030 253 7000).

Software

Onder de startknop vind je diverse mappen. In de map Standard Applications vind je de software opgedeeld op alfabet: A t/m K en L t/m Z. Hier zijn een hoop programma’s geplaatst, zoals Adobe Creative Suite 6.0 en SPSS 20. Ook vind je hier de map Microsoft Office 2010 en Internet explorer.

Via de UU kun je ook goedkoop software aanschaffen zodat je thuis kunt werken. Dit kan door in te loggen met je studentnummer op www.surfspot.nl.

Apple Mac

Beschikbaarheid

De zalen 0.08 en de multimediaruimte 1.02 zijn voorzien van Apple Mac computers. Alleen studenten van Wijsbegeerte, CKI en studenten die specifieke MCW cursussen volgen en die daar op dat moment een cursus of practicum volgen hebben toegang tot deze ruimte.

Inloggen

Je kunt inloggen door je Solis-id en password in te voeren in het inlogscherm, en vervolgens op ‘Log In‘ te klikken. Met je username en password wordt je identiteit vastgesteld en op grond daarvan krijg je onder meer toegang tot je bestanden. Vergeet niet als je klaar bent weer uit te loggen. Dit doe je door onder het Apple-menu in de linker bovenhoek van het scherm ‘Log Out‘ te kiezen. Het is niet de bedoeling dat je de computer na gebruik uit zet.

Zodra je bent ingelogd, zie je op je scherm een aantal onderdelen: bovenin staat de menubalk voor het actieve programma, onderaan staat het Dock, vensters kunnen overal op het scherm verschijnen en achter alle vensters wordt de desktop (het bureaublad) weergegeven (zie onderstaand plaatje).

De menubalk

Bovenin het scherm staat de menubalk voor het actieve programma. Het Apple-menu aan de linkerzijde is altijd beschikbaar. Dit menu bevat commando’s voor onder andere het wijzigen van systeeminstellingen, het uitzetten van de computer en het uitloggen. Daarnaast staan de menu’s voor het actieve programma, te beginnen met het applicatiemenu, waarin de naam van het programma vet wordt weergegeven.

De Finder

De Finder is het programma waarmee je documenten en programma’s kunt openen en ordenen. Als je op het Finder-icoon in het Dock klikt, verschijnt een Finder-venster (een Finder-venster is ook te zien in bovenstaand plaatje). Om een nieuw Finder-venster te openen kies je ‘New Finder Window‘ uit het File-menu (‘Nieuw Finder-venster‘ uit het Archief-menu). Een Finder-venster is vergelijkbaar met een Explorer (Verkenner)-venster in Windows. In de titelbalk bovenin het venster wordt de naam weergegeven van de folder (map) die je aan het bekijken bent.

Het Dock

Onderaan het scherm staat gewoonlijk het Dock, met iconen van veel gebruikte programma’s. Door op een icoon te klikken (één keer klikken) kun je een programma openen. Een klein lichtje is zichtbaar onder het icoon in het Dock dat aangeeft dat het programma geopend is. Het icoon helemaal links in het Dock is dat van de Finder. Dit programma is in principe altijd geopend; je zult hier dus altijd een lichtje onder zien staan. Je kunt op het icoon van de Finder klikken om de Finder te activeren.

Programma’s openen en afsluiten

Programma’s vind je in de Applications-folder (Programma’s-map), of in een subfolder van de Applications-folder genaamd ‘Network Applications‘. Het opstarten van een programma doe je door te dubbelklikken op een icoon in het Finder-venster, of door (eenmaal) te klikken op een icoon in het Dock. Om een programma af te sluiten kun je in de menubalk naar het menu van dat programma gaan en ‘Quit‘ (‘Stop‘) kiezen. Let op! Wanneer je van een programma alle vensters sluit, betekent dat nog niet dat het programma is afgesloten.

Linux

Beschikbaarheid

Alle pc’s in de instructieruimtes 0.07, 0.12, 0.13, 1.08, 1.13, 1.14, de werkgroepruimtes 0.09, 0.10, 0.11 en de stilteruimte 1.15 zijn voorzien van Linux.

Inloggen

Op deze pc’s kun je zowel met Windows als met Linux werken. Inloggen in een Linux omgeving kan ook gewoon met je Solis-id en -wachtwoord. Bij het opstarten van de computer verschijnt er een aantal seconden een scherm waarop je kunt kiezen voor het besturingssyteem Linux. Wanneer je niets doet, wordt automatisch Windows gestart.

Netwerkvoorzieningen

De U-schijf

Let op: het onderstaande gedeelte over de U-schijf geldt alleen voor Windows PCs

Als je inlogt in de CLZ dan heb je automatisch toegang tot een U-schijf. Deze kun je bijvoorbeeld benaderen via de Windows Verkenner (‘My Computer‘). Op de U-schijf kun je je persoonlijke bestanden opslaan. Elke student krijgt 200 MB ruimte.

 • Sla nooit bestanden op op de C-schijf, want informatie op de C-schijf wordt elke nacht gewist. Gebruik voor het bewaren van bestanden je eigen U-schijf.
 • Als je attachments in de mail opent om te bewerken, sla die dan altijd eerst op in ‘my documents’. Doe je dit niet, dan worden de bestanden opgeslagen in een tijdelijke map en zijn ze niet meer toegankelijk.
 • Als je over de opslaglimiet van 200mb gaat, werken bepaalde programma’s niet meer. Neem in dat geval contact op met medewerkers van de helpdesk ICT & Media.
 • Je kunt ook thuis bij de U-schijf; ga naar http://solisvpn.uu.nl en log in met je Solis-id.

Meer informatie kun je vinden op de U-schijf pagina.

Kijk welke schijven je tot je beschikking hebt in de computerleerzalen.

Printen

Printen, scannen en kopiëren doe je met een persoonsgebonden kaart, bijvoorbeeld je OV-kaart. Je printopdracht kun je vervolgens afdrukken op elke printer in de universiteit. Let op: je gebruikt je kaart (RFID) alleen om je aan te melden op de printers. Printtegoed is verbonden met je Solis-id, niet met je OV-kaart.

 • Opwaarderen:
  Je kunt direct je printtegoed opwaarderen via de online portal.
 • Bezoekers Universiteitsbibliotheek:
  Ook bezoekers van de Universiteitsbibliotheek kunnen printen, zie Printen, kopiëren en scannen.
 • Meer informatie:
  Handleidingen voor het printen vanaf je eigen laptop en uitgebreide informatie over printen vind je op Printen, kopiëren en scannen.

Veiligheid

Tot slot willen we je nog wijzen op de verantwoordelijkheid van je eigen, persoonlijke netwerktoegang. Zoals gezegd, krijg je daarmee toegang tot je eigen gegevens op de U-schijf en de W-schijf. Maar het is tevens de toegang tot tal van programma’s en gegevens die bedoeld zijn voor studenten en medewerkers van de universiteit. Niet voor anderen. Helaas komt het nog steeds voor dat geprobeerd wordt op onrechtmatige wijze toegang te krijgen tot het netwerk. Middels die toegang wordt geprobeerd om schade aan te richten aan bestanden, programma’s en het netwerk, maar ook om mensen, bijvoorbeeld via het internet, te beledigen of te bedreigen. Zorg er daarom voor dat niemand jouw wachtwoord in handen kan krijgen. Schrijf het niet op, geef het niet door aan anderen, maar beveilig je netwerktoegang zo goed mogelijk.

Zie voor meer informatie: Veilig werken

This post is also available in: Engels